Thialf slaat nieuwe weg in

Het is gelukt om te zorgen dat Thialf dankzij een noodzakelijke Rijksbijdrage op vernieuwende wijze de komende jaren een stabiele financiële basis kan krijgen. Een energiehub zorgt voor die vernieuwing. Batterijopslag van stroom, die Thialf dankzij een energiemanagementsysteem goedkoop kan inslaan en op dure momenten kan gebruiken of verkopen. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport betaalt de rekening van €3,44 miljoen, is deze maand bepaald. Door de energiehub dalen de energiekosten van Thialf tot een aanvaardbaar bedrag.

Dat dit de uitkomst zou zijn, daar is de afgelopen maand hard voor gestreden. Als beleidsadviseur mocht ik hier namens de provincie Fryslân – grootaandeelhouder van Thialf – samen met Thialf, de gemeente Heerenveen, het ministerie, Tweede Kamerleden en andere betrokkenen achter de schermen aan werken. Het benadrukken van de logica van de oplossing, het op het juiste moment de juiste boodschap brengen en – als een ware sporter – nooit de moed opgeven, droegen hier aan bij. De tien jaar ervaring op het Haagse Binnenhof kwamen eveneens van pas.

De komende maanden is het zaak te zorgen dat de energiehub op tijd gereed is voor het nieuwe schaatsseizoen, dat op 1 oktober start. Ook daarvoor staan we weer in de starthouding.

Leave a Comment